EVENT | VISITING TROPENMUSEUM

 

Een tijdje geleden nam ik een bezoekje aan het Tropenmuseum. Lees verder…

 

In het tropenmuseum waren er op dat moment verschillende exposities. Ik laat je vandaag de exposities ‘Fashion Cities Africa’, ‘Body Art’ en ‘Het heden van het salvernij verleden’ zien.

Fashion Cities Africa

 

Echte typische Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende Afrikaanse steden zijn er verschillende modescenes. Dit is erg interessant, omdat je dan goed ziet wat de identiteit is van elke stad en hoe ontwerpers deze identiteit uitte. In de expositie zie je veel verschillende outfits, stylen en stoffen voorbij komen. Ook richt de expositie zich op een aantal specifieke steden, waar meer informatie over te vinden is doormiddel van persoonlijke verhalen en mini-docu’s. Deze persoonlijke verhalen zijn allemaal gericht op een lokale expert en hun identiteit en de uitting hiervan.

 

Body Art

 

“Vooral de huid is een dankbaar canvas, dat laat zien wie je bent en hoe je je verhoudt tot de wereld om je heen. En die wereld beïnvloedt. Gebruiken van overal vermengen zich met persoonlijke ideeën over schoonheid, herrinnering of spiritualiteit.”

Body Art expositie staat in het teken van het uiten van je identiteit doormiddel van kunst op je huid. Hier in zijn veel verschillende vormen, zoals je ook in de expositie ziet. Ook kan deze kunst allemaal een andere betekenis hebben. Voor sommige stammen is het traditie, voor sommige verbindt deze kunst, andere willen helemaal zichzelf kunnen zijn en andere willen een betere versie van zichzelf zijn.

Zoals ook te lezen is in bovenstaande foto, gaat Body Art vooral om het uiten van je identiteit en daardoor je unieke ik laten spreken.

 

Heden Van Het Slavernij Verleden

 

Tijdens mijn minor aflopen half jaar (Visual Culture) deed ik onderzoek naar dit onderwerp, waardoor deze expositie erg interessant was. Vanuit ‘de Nederlandse geschiedenis’ zien we alleen maar een klein gedeelte van dit grote onderwerp terug. Het tropenmuseum focust op wat er écht is gebeurd in die tijd en hoe dit gegeven invloed heeft op de hedendaagse maatschappij. Ook is er een gedeelte gewijdt aan de toekomst en hoe deze geschiedenis zich verder ontwikkelt.

Deze expostities zijn allemaal super interessant en ik raad je ook echt aan om een kijkje te nemen in het Tropenmuseum!

Xxx Isabeau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *